عصب کشی(روت کانال) یک روش درمانی است که برای ترمیم و حفظ دندانهایی استفاده میشود که به شدت دچار پوسیدگی شده یا عفونت شدهاند. فرآیند عصب کشی دندان به این صورت است که، عصب و ناحیه پالپ دندان برداشته شده و داخل دندان تمیز و با مواد مخصوص روکش میشود. بدون انجام این روش درمانی، بافت اطراف دندان عفونت کرده و ممکن است این شرایط باعث تشکیل آبسه دندان شود،یکی دیگر از روشهای درمان عصب کشی دندان با لیزر میباشد.
در حقیقت عصب دندان اهمیت اساسی برای سلامت دندان و عملکرد آن پس از کامل شدن رشد و خارج شدن دندان از لثهها ندارد. تنها عملکرد عصب دندان مربوط به درک احساس است و به این ترتیب فرد میتواند گرمی یا سردی را احساس نماید. به این ترتیب وجود یا عدم وجود یک عصب تأثیری بر عملکرد عادی دندان بیمار ندارد.
هنگامی که بافت عصب یا پالپ دندان آسیب میبیند، این ناحیه از دندان تجزیه شده و باکتریها شروع به تکثیر در ساقه پالپ میکنند. در این حالت باکتریها و سایر عوامل ایجاد پوسیدگی میتوانند باعث ایجاد آبسه یا عفونی شدن دندان شوند. در حالت عادی عفونت ایجاد شده در کانال ریشه یک دندان میتواند باعث ایجاد مشکلات زیر برای فرد شود:
التهاب که ممکن است به سایر نقاط صورت، گردن، یا سر گسترش پیدا کند.
از دست دادن استخوان اطراف سر ریشه دندان
مشکلات مربوط به نفوذ آب به دندان. در این حالت یک سوراخ ممکن است در کنار دندان ایجاد شده و آب به داخل لثهها نفوذ کند یا سوراخ در گونه ایجاد شده و آب را به داخل پوست بکشد.
برای جلوگیری از بروز این مشکلات و از دست رفتن دندان، دندانپزشک درمان عصب کشی را انجام می دهد.
۱- در مرحله اول تمام پوسیدگی ها حذف می شوند .
مینا و عاج دندان تا حدی تراشیده می شوند که یک دسترسی مطلوببه کانال های ریشه ایجاد شود.
۲- سوزن های باریک دسته دارفایل file))
از ریزترین تا قطورترین به ترتیب وارد کانال ریشه شده و تمام محتویات کانال ریشه ( عروق خونی – رشته های عصبی – بافت چربی – باکتری ها و …) را تخلیه می کنند . مرتبا سرم شستشوی نمکی بوسیله سوزن باریک وارد کانال ریشه می کنیم تا کاملا تمیز و عاری از میکروب شوند.
۳- در نهایت این کانال ها که اکنون کاملا خالی و تمیز هستند ، باید توسط ماده ای پر شوند تا میکروب ها مجددا نتوانند در آن رشد و نمو کنند . این ماده مخروطی شکل گوتاپرکا( GUTTA PERCA) نام دارد . گوتا پرگا به ماده ای به نام سیلر آغشته شده و داخل کانال ریشه قرار می گیرد.
سیلر یک خمیر سفید رنگ است که از مخلوط کردن پودر و مایع مخصوص بدست می آید . چند ساعت بعد از قرار گرفتن داخل کانال ریشه کاملا سفت و محکم می شود.